Türkiye sosyal medya kurumlarının kirli işlerini yapmasını istiyor


 Vatandaşlık tartışması kent meydanından zaman çizelgesine doğru ilerlerken, Türk hükümeti çevrimiçi konuşmayı kontrol altına almak için çabalıyor. Türkiye'de 1 Ekim'de internet özgürlüğünü kısıtlayan geniş kapsamlı yeni bir yasa yürürlüğe girdi.

Yasa, sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de yerel temsilciler atamasını ve acımasız konuşma-yeniden çalıştırma koşullarına uymasını gerektiriyor. Peki ya şirketler buna uymazsa? Bant genişliği kısıtlaması, fahiş para cezaları ve kovuşturma ile karşı karşıya kalacaklar. Hükümler, insan hakları grupları ve ifade özgürlüğü savunucularının ezici eleştirilerine rağmen, 29 Temmuz'da Türkiye İnternet Yasasında yapılan bir değişiklik olarak Türk yasama meclisinde aceleye getirildi.

Ankara'dan gelen bir dizi yeni önlem, işlevsel olarak Türkiye’nin internetini sansürleme işini Silikon Vadisi’ndeki bilgisayar mühendislerine devrediyor. Silikon Vadisi birlikte oynamamalı.

Değişiklik, platformlarına Türkiye'de günde 1 milyondan fazla erişilen sosyal medya şirketlerinin (buna Facebook, Instagram, Twitter, YouTube ve TikTok dahil) 2 Kasım'a kadar ülkede yasal temsilci atamasını gerektiriyor. Temsilciler Türk hükümetinin sık sık içerik kaldırma taleplerini 48 saat içinde ele almaktan veya ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalmaktan sorumlu olacak.

 Dahası, kanun, temsilcilerin Türk vatandaşı olması gerektiğini öngörüyor. Bu sadece alışılmadık bir gereklilik değil, aynı zamanda temsilcileri Türk yetkililer tarafından işaretlenen yazıları kaldırmayı reddederlerse daha yüksek kovuşturma riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Yasa, platformların mahkeme kararlarını görmezden gelmesi durumunda Türk temsilcilerinin adli para cezasına çarptırılacağını açıkça belirtiyor.

Comments

Popular posts from this blog

HDP: AVM’lerin açılması ikinci dalgayı tetikler

Yanlış anlamalar felakete yol açabilir !!

İşçilerin nasıl çalıştığını anlattığı için işinden atıldı