Suudi Arabistan ile Katar arasındaki uzlaşma Türkiye için stratejik bir fırsattır


 Türkiye, Suudi Arabistan ile Katar arasında düzenlenen ateşkes yolundan duyduğu memnuniyeti gizlemedi, zira Ankara, Suudi-Emirlik pozisyonunun ve Katar'ın dörtlü boykotunun bu varlığın tökezlemesine ve onu sahada bir gerçeklik olarak empoze edememesine katkıda bulunduğunu düşündüğü için, Türklere bölgede stratejik bir varlık sağlama fırsatı sunuyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu bölgesinin saklamadığı bir imparatorluk ruhunu yeniden canlandırmak için hayati bir alan olması için ülkesinin önceliklerini yeniden tanımladı, öncelikle Kardeşler'in sağladığı ideolojik güçlendirme ile Katar'ın garanti ettiği mali ve medya kapasitesine güveniyor.

Erdoğan, bölgedeki projesini, en önemlisi İran projesi olan diğer projelerle rekabet halinde dayatma hakkına sahip olduğunu ve 2003'te Irak'ın işgalinden ve bir grup önemli Arap ülkesinin çöküşünden veya bir grup önemli Arap ülkesinin çöküşünden sonra doruk noktasına ulaşan istisnai bir Arap geri çekilme vakasıyla karşı karşıya kaldığını düşünüyor.

Cuma günü Türkiye, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki krizi çözmek için kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşıladı. Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Körfez bölgesinde Haziran 2017'den bu yana devam eden krizin çözülmesi için son günlerde yaşanan olumlu gelişmelerden derin memnuniyetini" dile getirdi.

Türk Dışişleri Bakanlığı, "Körfez krizinin önkoşul olmaksızın diyalog yoluyla çözüleceğini" umuyordu.

Comments

Popular posts from this blog

HDP: AVM’lerin açılması ikinci dalgayı tetikler

Yanlış anlamalar felakete yol açabilir !!

İşçilerin nasıl çalıştığını anlattığı için işinden atıldı